Maden suyu zararlı mı? Dişlere ve mideye zararı var mı?

Maden suyu zararlı mı? Kemiklere ve dişlere zararı var mı?

Maden suyu hemen hemen herkesçe tüketiliyor. Fakat bazı iddialar maden suyunun dişlere ve kemiklere zarar verdiği yönünde. Buna göre ortaya atılan iddiaların doğruluğu var mıdır?

Günümüzde asitli içeceklerin gerektiğinden fazla alınmasının zararlı olduğunu toplum bilmekte. Bu içeceklerdeki aşırı şekere bir de karbonizasyon yoluyla asit eklenince, bu kombinasyonun sonucunda ortaya çıkan fosforik asitle sağlığa zararlı hale geliyor.

Maden Suyu Mideye Zararlı mı?

Maden suyunun oluşumu ancak suya basınçlı bir şekilde karbondioksit eklenmesidir. Böylece içtiğinizde midenizde şişlik hissediyorsunuz muhtemelen. Bundan dolayı konuyu işe yarar olarak görenler de var. Karbonik asitin yarattığı bu şişlik insana rahatsızlık vermez.

Bunun yarar sağladığı görüşü nasıl ortaya çıkmış olabilir? Aşırı yemek yiyenler midesinin gazın verdiği doluluk hissi ile fazla yemenin önüne geçebilmişler. Hulasa biliniyor ki karbonik asit, midedeki fazlalıkların eritilmesine yarar sağlıyor.

Maden Suyu Kemiklere Zararlı mı?

Bazıları, istisna durumlarda vücudun susuz kalmasını önlemede işe yaradığı kanaatine varmış. Oysa ki bu içeceklerin; su kaybını gidermek için emülsiyonlardaki tuz ve şeker oranı gözetilmediği için susuzluğu önleyici etki göstermesi mümkün değildir. Sadece mideyi rahatlatma, serinleme ve uyarıcı etkisi dolayısyla bu kanaat oluşmuş olabilir.

Maden suyunun kemiklere zarar verdiğini kanıtlayan bir bilimsel veri bulunmuyor. Kola gibi asitli içecek tüketenlerde, kemiklerin güçlenmesini sağlayan kalsiyumun emilimini azaltmış olabileceği tahmin ediliyor.

Maden Suyu Dişlere Zararlı mı?

Diğer akıllardaki soru, diş minesine zararlı olup olmadığı yönündedir. Asit-baz dengesinin pH oranı ile tespiti kadar, asitin ağızdaki tükürük ve diğer besinlerle birleştiğinde oluşturduğu etki de önem arz etmektedir. Özellikle meyve içermeyen asitli içecekler diş minesinin erimesine neden oluyor. En fazla asit içeren içecekler kola, diyet kola ve kahve diş minesine zarar veren zararlı içecekler. Tüketilen asitli içeceğin miktarı, ağızda ne kadar tutulduğu ve ne şekilde içildiği; asit oranının yükselmesi bakımından değerlendirilmesi önemlidir.

Tüm bilgiler, maden suyunun diş minesine zarar verdiği yönündeki görüşleri doğrulamıyor. Siz  maden suyunu fazla tüketiyorsanız aklınıza takılmaması adına pipet kullanarak içebilirsiniz. Böylece dişlere temas etmemesini, doğrudan yemek borusuna alınmasını sağlamış olacaksınız.

Sonraki Gönderi

Yüksek kalorili besinler.. Kilo Almak için kaç kalori almam lazım?

Paz Mar 28 , 2021
Yüksek kalorili besinler hangileri? Kilo Almak için kaç kalori almam lazım?
yüksek kalorili besinler