Hamilelikte mide yanması şikayetiniz mi var? Peki nasıl geçer?

Hamilelikte birçok anne adayı mide yanması şikayetinden muzdarip oluyor. Peki bunun önüne geçmek için neler yapılmalı ve bu şikayet varsa nasıl giderilir?

Hamilelikte meydana gelen mide yanması için ilk olarak, beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerekiyor. Bilindiği üzere bazı gıdalar mide yanmasını tetikliyor ve hatta bunun artmasına yol açıyor. Bunların başında kahve, çikolata, asitli içecekler ile asitli gıdalar (limon, sirke, hardal gibi), işlenmiş etler (sosis, sucuk gibi baharatlı yiyecekler), kızartmalar ve yağlı yiyeceklerdir.

İkinci husus, günlük beslenmede öğün sayısı artırılmalıdır. Bir oturuşta çok yemek yerine, yemekler daha az porsiyonlar halinde ve ağızda daha çok öğütülerek yenmelidir. Yemeklerde yemeğe paralel olarak alınan su miktarı bilinenden aksine zararlıdır. Bu midede şişkinliği artırttığı gibi, aynı zamanda reflüye yol açar. Hamilelikte su ihtiyacı normalden daha fazla olacak, bu doğru! Ancak suyu yemekte değil, öğünler arasında almalısınız. Gebelik haricinde herkes için geçerli öneri olan gece yatmadan evvel yemek yenmez kuralını es geçmiyoruz. Yatmadan hemen önce yemek yenmemeli, yemek yedikten sonra en az iki üç saat geçmeden uzanılmalıdır.

Eğer sakız çiğneme alışkanlığınız yoksa, bu alışkanlığı mutlaka edinin! Bu öneriden çok bilimsel bir öğreti olacaktır sizin için. Sakız tükürük bezlerini çalıştırıp oluşan tükürük ile yemek borusuna kaçan asidi nötralize eder. Bunun yanı sıra sakız çiğneme esnasında beyin, mide öğütücü kaslarını uyararak çalışmasını sağlar. Böylece mide sanki yemek yiyormuşçasına çalışarak gereksiz yağları analiz eder ve yakar.

Gebelikte antiasitler güvenle kullanılabilir. Hamilelikte günlük 1000 ile 1300 mg elementer kalsiyum ihtiyacı olup antiasitler kalsiyum çeriği ile bu ihtiyaca destek sağlarlar. Antiasit kullanımında dikkat edilmesi gereken nokta gebelikte yine sık olarak kullanılan demir ilaçları ile aynı zamanda alınılmamasıdır. Her iki ilaçtan da tam olarak faydalanmak için en az iki saat ara ile alınmalıdır.

İçeceğiniz bir bardak ılık süt ve lifli gıdalar mide yanmanızı büyük ölçüde rahatlamaya yarayacaktır. Açık havada günde en az iki saat yürüyüş yapmak mide yanması şikayetinizi büyük ölçüde azaltacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sonraki Gönderi

Çocuğunuz yemek yemiyorsa dikkat!

Pts Eyl 18 , 2023
Çocuğunuz yemek yemiyorsa nedeni ne olabilir? Çocukların küçük yaşlarda tat alma duyuları oldukça hassastır. Bu durum onların yetişkinler gibi her […]
çocuğunuz neden yemek yemiyor