Beyni geliştiren aktiviteler neler? Beyin geliştirme teknikleri nelerdir?

Beynimizi tazelemek ve genç tutmak için neler yapmalıyız?

Beyni geliştiren aktiviteler neler? Beynimizin yaşlanmasını önlemek, özetle beyni tazelemek için neler yapmalıyız? Beyni çalıştırmanın yolları neler?

Beynin sağlıklı çalışmasını sürdürebilmesi için, tıpkı makineler gibi yaşı ilerledikçe biraz bakıma ihtiyacı vardır. Beyin sürekli tazelenip yeni girdiler almak ister.

Bir odadan içeri girdiniz, fakat oraya niçin gittiğinizi unuttunuz mu? Bu durum yaşlılık göstergesidir size göre, oysa ki bu durum gençlerde de yaşanabilen bir durum. Yıpranma sadece vücudu değil, bunun yanı sıra zihin ve beyni de olumsuz etkiler.

Beyni geliştiren aktiviteler neler?

1. Spor

Her fiziksel aktivite nasıl ki bedeni koruyor ise beyni de korumaktadır. Beyni korumanın en etkili yollarından biri de fiziksel aktiviteyle bedeni güçlendirmektir. Böylece beyne kan akışı ile oksijen  artacağı gibi; hücreler için gerekli olan bağlantı sağlayıcı proteinler de harekete geçer. Yürümekten ağırlık kaldırmaya; hatta vücut geliştirmeye kadar her türlü fiziksel aktivitenin her yaşta faydalı olduğu bilimsel olarak netleşmiştir.

2. Sosyalleşmek

İnsanlığın doğası sonucunda, sosyalleşmek bir gereksinimdir. Zira, İnsanlar sosyal varlıklardır ve kalabalığın beyni uyarıcı etkisi vardır. Çevre ilişkilerindeki tüm gelişmeler beynin odaklanma ve önbelleğe alma kabiliyetini geliştirir. Bilimsel bir araştırmada; sosyal olarak daha aktif olan insanlarda algı azalması olasılığının %70 oranında düştüğü tespit edilmiştir. Başka insanlarla düzenli kontak halinde olmak hafızayı ve dikkati koruduğu gibi zihinsel işlemlerin de genel olarak daha hızlı yapılmasını sağlıyor.

3. Lisan, Enstrüman ve Bulmaca

Zihni güçlendirmek için başvurulan teknikler arasında dil öğrenme, enstrüman ve bulmacaların yararları oldukça başarılıdır. Yabancı dil ya da yeni bir enstrüman öğrenmek beyni daha fazla çalıştıracaktır. Bu etkinlikler birçok becerinin bir arada kullanılmasını gerektirir. Yeni notalar, kelimeler öğrenmek ve bulmaca çözmek; hafıza egzersizi, dikkat, duyumsal algı ve motor kontrol gibi birçok metodu faal kılar.

Kendinizi bu şekilde zorlamak en azından mevcut yeteneklerinizi daha iyi görmenizi sağlayacaktır. Eğer yaptığınız iş bu tür etkinliklere başlamanıza izin vermeyecek kadar yoğunsa yine de şanslı sayılırsınız; zira uyarıcı ve dikkat gerektiren işler beyin gücünü korumaya yardımcı olur.

4.Kulakları Korumak

İşitme kaybı beyni gerekli bir uyarıcıdan mahrum bıraktığı ve dikkat konusunda ekstra yük oluşturur. Böylece beyindeki gri doku kaybına neden olur. Yaş ne olursa olsun işitme yeteneğini olumsuz etkileyebilecek faktörlere dikkat etmek gerekir. Halbuki günde sadece 15 saniye yüksek sesli rock müziği dinlemek işitme duyusunu hasara uğratmak için yeterlidir. Aynı şekilde günde 15 dakika saç kurutma makinesi kullanmak da sesleri algılayan hücrelere zarar verir. Eğer, işitme sorununuz olduğunu düşünüyorsanız hemen doktora başvurun.

5.Zararlı Beslenmeden Kaçınmak

Damarlarda kolesterol birikmesi beyne giden kan akışını sınırlar ve iyi çalışması için gereken besin ve oksijenden mahrum bırakır. Ayrıca sinir hücreleri (nöronlar) insülin hormonu seviyesine karşı aşırı duyarlıdır. Düzenli bir şekilde; şekerli ve yüksek kalorili gıdalarla beslenme halinde insülin sinyalleri kesintiye uğrar ve zincirleme tepkimelere ve beyinde zararlı plakların birikmesine neden olur. Omega 3 gibi yağ asitleri; D ve B12 vitaminlerinin yaş ilerlemesiyle ilgili beyin hasarlarını azaltıcı etkisi vardır. Akdeniz diyetiyle beslenen yaşlıların kendilerinden 7,5 yaş daha genç insanlarla aynı algısal becerilere sahip olmasının nedeni budur.


Sonraki Gönderi

Süleyman Demirel Kimdir? Süleyman Demirel'in Hayatı

Cts Mar 13 , 2021
Süleyman Demirel ya da tam adı ile Sami Süleyman Gündoğdu Demirel Isparta’nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy’de 1 Kasım 1924 günü […]
süleyman demirel biyografi