Zika virüsü nedir, nasıl bulaşıyor? Virüsün tedavisi mümkün mü?

Zika virüsü, ilk olarak 1947 yılında Uganda’nın zika ormanlarında görüldü. Bu nedenle ismini buradan alıyor. Peki bu virüs nasıl bulaşıyor? Belirtileri neler ve tedavi olanağı var mı?

Flavivirüs familyasından bir RNA virüsü olan Zika virüsüne, Anofel cinsi sivrisineklerin neden olduğu anlaşılmıştır. İlk olarak bir maymunda görülen bu RNA virüsü, Batı Nil Humması ve Deng Ateşi gibi hastalıklara sebebiyet veren virüs çeşitleriyle yakın akrabadır. Zika virüsünün tehlikeli olarak nitelendirilmesinin nedeni, şimdiye dek bir aşı veya tedavi yönteminin bulunmamasıyla birlikte, buna yakınlığı olan virüslerin tehlikeli özellikte olmasıdır.

Zika Virüsü Nasıl Bulaşıyor?

Hastalık kan, tükürük, çeşitli vücut sıvıları ve nadiren de olsa cinsel temas yoluyla da bulaşabilmektedir. Virüsün ana bulaşma yollarından biri, enfekte olmuş Aedes cinsi sivrisineklerin ısırması şeklindedir. Hastalık, sivrisineklerin, hastalığı geçirmekte olan kişiyi ısırması ve sonrasında diğer sağlıklı insanları da ısırmasıyla yayılıyor. Virüsün son yıllarda hızla dünyanın farklı bölgelerinde görülmesinin en büyük nedenlerinden birinin, iklim değişiklikleri olduğu düşünülüyor. Ticaret gemileriyle de dünyanın farklı yerlerine rahatlıkla taşınabilen bu tip virüsler, hastalığın yayılmasında etkilidir. Bulaşıcı bir hastalık olan ve bazı durumlarda ölümcül sonuçlar da doğuran Zika virüsü, özellikle fetusa verdiği zararlar nedeniyle ciddi bir hastalık niteliği taşımaktadır. Özellikle hamilelerde, doğum anında bebeğe bulaşma riski ya da hamilelikte bebeğin kafa ve beyin gelişimine olumsuz etkilerinin bulunduğu bilinmektedir. Hastalıktan korunmak, bulaşmasını önlemek açısından çok önemlidir. Başta riskli ülkelere seyahat ederken güvenliği sağlayacak uzun kollu giysiler götürmek, bulunduğunuz yerdeki içi su dolu bekleyen kapları boşaltmak ve ayrıca daha çok klimalı ortamlarda bulunmak hastalıktan korunmak için büyük önem taşır. Sivrisinek ısırmasına karşı koruyucu spreyler, uzun kollu gömlek ve pantolonlar, basit ama etkili korunma yöntemleri arasında yer alır. Virüsün ortaya çıkardığı hastalığa karşı şimdiye kadar herhangi bir aşı ya da ilaç henüz bulunamamıştır.

Belirtileri Neler?

Nadiren görülen Zika virüsü belirtileri arasında, özellikle el ve ayak gibi küçük eklemlerin bulunduğu yerlerde şişme gibi oluşumlar da yer almaktadır. Gözlerin arkasında ağrı, kusma gibi belirtiler de virüsün varlığına dair işaretler olarak değerlendirilebilir. Belirtiler, hastalığın sürdüğü bir hafta boyunca devam eder. Hastalık, kuluçka süresi boyunca virüsü kapan kişilerin %80’inde herhangi bir belirti göstermemektedir. Kuluçka süresinin sonunda görülen belirtiler, sıklıkla soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarla da karıştırılabilecek nitelikler taşımaktadır. Gözlerde kızarıklık, yaygın eklem ve kas ağrıları, deride döküntü ve şiddetli baş ağrısı gibi belirtiler ile kendini göstermektedir.


kaynak: MEDICANA

Sonraki Gönderi

Sarımsağın faydaları neler? Sarımsakta hangi vitaminler var?

Cts Tem 10 , 2021
Sarımsağın faydaları neler? Sarımsak yemenin nelere faydası var? Siyah sarımsak yemek faydalı mı? Eğer sarımsak yemiyorsanız fikriniz hemen değişecek, mutfağınızdan […]
sarımsağın faydaları