Çocuğunuz yemek yemiyorsa dikkat!

Çocuğunuz yemek yemiyorsa nedeni ne olabilir? Çocukların küçük yaşlarda tat alma duyuları oldukça hassastır. Bu durum onların yetişkinler gibi her besini almalarını zorlaştırıyor. Zamanla her ebeveyn çocuklarının küçük yaşlarda yemediği bazı besinleri daha ileri yaşlarda yediğini gözlemler.

Peki bu durumu zaman zaman farklı etmenler de etkiliyor. İlk akla gelen elbette yemek yemeye engel bazı hastalıklardır. Hulasa bu hastalıklara verilebilecek ilk örnek “pamukçuk” hastalığıdır.

Çocuğunuz neden yemiyor?

Çocuklarda ve bebeklerde görülen pamukçuk hastalığı, uçuk, aft gibi ağız içinde yaralarla kendini gösteriyor. Pamukçuk diye adlandırılan lezyonlar 1 yaşına kadar olan bebeklerde ağız bölgesindeki süt kalıntılarını andıran ağız içerisinde, beyaz renkli veya sarıya yakın dilde veya yanak içinde hızla dağılarak kendini gösteriyor. Huzursuz olan bebeğin yemek yemeyi reddetmesi bu lezyonların ağrıya neden olmasından kaynaklı olabiliyor. Pamukçuk, kaşınarak daha geniş bir yer tutabiliyor. Bu lezyonlar bebeğin uyku düzenini de etkiliyor.

Erken doğum, anne sütünü yeterince alamama gibi faktörler bebeklerde pamukçuğun gelişimini tetikleyebilir. Pamukçuklar en çok yeni doğanlarda görülür, ancak daha sonraki dönemlerde de bebeklerde görülebilir. Antibiyotik alması gereken bebeklerde bu enfeksiyonun oluşma riskinin daha fazla olabilir. Bebeğin ağzında hastalık olarak kendini gösteren Candida Albicans (ciltte oluşan mantar), doğum kanalında monila sınıfı mantar enfeksiyonun aktif olmasıyla ilgilidir. Genellikle sağlık sorununa neden olmayan bu mantar, vücut dengesinin bozulduğu bazı hastalıklar, antibiyotik kullanımı veya gebelik benzeri hormonal değişimlerle pamukçuk için uygun ortamı hazırlayabilir.

Enfeksiyon riski

Pamukçuk, bebeğin bağışıklık sisteminin direncine göre kendiliğinden de geçmesi mümkün, ancak lezyonun soyulması veya kaşınması gibi durumlarda yaranın genişlemesi, daha büyük alana yayılması enfeksiyon riskini artırır. Bu açıdan bakıldığında, bebeklerde görülen pamukçukların düzenli kontrolü ve gerekli durumlarda doktora danışılması oldukça mühimdir.

Peki pamukçuk için altın öneriler neler?

Dil ve ağız içi dokusu normal görünümünde olan bebekler için, özel bir ağız bakımına ihtiyaç yoktur. Bebeklerdeki pamukçuk yaraları geçmiş görünse de dokunun bütünlüğü zarar görmüş olduğundan lezyonlar tekrarlayabilir. Pamukçuğu olan bebeğin beslenmesinde anne sütü alınması önemlidir. Anne sütünün, bu dönemde bebeğin lezyonlarına zarar vermeyeceği gibi, aksine bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini de destekleyeceği bunu önlemek için anne el ve göğüs ucu hijyenine, bebeğin biberonlarının ve emziklerinin doğru temizlenmesine dikkat etmelidir. Başka herhangi bir sağlık sorunu olmayan, erken doğmamış ve anne sütünden yeterince faydalanan bebeklerde pamukçuk çoğunlukla kendiliğinden geçer. Annenin bebeği ve kendi sağlığı için, göğüs uçlarını süt kalıntılarından ayırması da önemlidir. Anne ve bebeğin hijyeni açısından bebeği emzirmeden önce ellerin güzelce yıkanması da pamukçuğa karşı alınabilecek önlemlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sonraki Gönderi

Bülent Ecevit biyografisi, Bülent Ecevit kimdir?

Pts Eki 16 , 2023
Bülent Ecevit 28 Mayıs 1925 tarihinde İstanbul’da doğdu. Tam ismi Mustafa Bülent Ecevit; Mustafa adını Huzur-u Hümayun hocalarından olan dedesi […]
bülent ecevit kimdir