Çocuğun zeka gelişimi için size 7 önemli bilgi!

Çocuğun zeka gelişimi bebeklikte çevreyi tanıma ve algılamalarla başlar. Her anne baba çocuğunun zeki ve başarılı olmasını ister, öyle değil mi? Peki çocuğun zeka gelişimi için size yardımcı olacak önemli öneriler ve uyarılar neler?

Müzikle Adeta Dost Olsun Bir Enstrüman Edinmesini Sağlayın

Müzik çocukların kendini ifade etme yeteneklerini geliştirip, estetik, yaratıcı ve yapıcı düşünme kapasitelerini arttırıyor. Çocukların okuma ve yazmayı daha kolay öğrenmesini, anlama ve düşünme becerilerini geliştiriyor. Yani akademik performansı da olumlu etkiliyor. Müziğin beyin aktivitesini arttırıp, stres ve sıkıntıyı azaltma etkisi bulunuyor. Müzik eğitimlerine eşdeğer olarak, ritim becerisine sahip olan öğrencilerin diğerlerine oranla günlük hayatlarında daha iyi plan yaptıkları, daha hızlı adapte oldukları ve süreçleri daha iyi takip ettikleri görüldü. Yapılan araştırmalar ayrıca müzik aleti çalan çocukların büyük ve küçük kas gelişimlerinin desteklendiğini ortaya koyuyor.

Spor Adeta Olmazsa Olmaz!

Spor, insan vücudunun hareket mekanizması kendine geldiğinden itibaren mutlaka çocuğa kazandırılmalıdır. Bazen bir koşu, bazen ise bir dans! Vücut egzersizi, beyin sağlığı için gerekli kimyasalları uyarıyor, dopamin ve endorfin hormonlarını salgılatarak stresi azaltıyor ve uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Düzenli bir spor; çocuğun motivasyonunu yükseltiyor, dans etmek ve yoga yapmak da hem fiziksel hem de ruhsal olarak destek veriyor.

Olmazsa Olmaz Beslenme

Okul başarısını artırmada ve zeka gelişiminde sağlıklı beslenme çok önemli. Yumurta, balık, ceviz, badem, tahıllar, sebzeler, domates, kırmızı et, baklagiller, yoğurt, yemeklere ilave edilecek zerdeçal ve yeterli su tüketimi çok önemli. Odaklanma ve güçlü hafıza yeteneklerini geliştiren, sinir sistemini güçlendiren, beyin gelişimine yardımcı olan bu besinler sinir sistemini güçlendiriyor ve düşünme yetilerini geliştiriyor.

Kaliteli Uyku!

Yeterli süre ve kalitede uyku uyuyan çocuklarda bilişsel işlevler artıyor, psikolojik olarak daha sağlıklı hale geliyorlar. Gün içerisinde öğrenilen bilgilerin işlenmesi, hafızada depolanması, sinirler arasında doğru şekilde haritalandırılması uyku vakitlerinde mümkün oluyor.

Oyun Her Çocuğun Hakkıdır

Çocuğunuzla oynayın, beraber zaman geçirin. Serbest oyun oynama zamanları yaratın, oyununu kendisinin seçmesine izin verin, yapmaktan çekindiği, korktuğu herhangi bir deneyim için onu yüreklendirin, yaşına uygun taşıyabileceği kadar sorumluluk verin. Körebe veya saklambaç gibi oyunlar neden- sonuç ilişkisi kurmasını sağlar. Boyama, el işi faaliyeti ya da hamurdan şekiller yaptırabilirsiniz. Puzzle, satranç, dama, tavla, solo test gibi oyunlar çocukların problem çözmesinde katkıda bulunur.

Onu Dinlemek, Kendini Değerli Hissettirir

Kronik stres beyin hücrelerini yok ediyor, hipokampüse zarar veriyor ve hafıza kaybı gerçekleşebiliyor. Çocuğunuzla beraber rahatlamak, mümkünse meditasyon yapmak ve rahatlatıcı müzikler dinlemek hafızayı kuvvetlendiriyor.

Teknolojiyi Birlikte Bırakın

Tablet, telefon, televizyon ve bilgisayar oyunlarına birlikte süre koyun. Zihinsel ve bedensel aktiviteler planlayın. Çocuğunuza ait bir oda ve masa ayarlayın. Çocuğunuz ders çalışırken evde olabildiğince dikkatini dağıtacak faaliyetlerde bulunmayın. Kitap okuma saati yapmanız çocuğunuz için en büyük katkılardan biri. Birlikte bir tarif seçip yemek yapabilirsiniz. Ayrıca beraber saksıya çiçek ekin ve sulama görevini ona verin.

Sevginizi Koşulsuz Gösterin

Her şeyden önce sevginizi gösterin, onlara yanlarında olduğunuzu hissettirin. Şımarır diye düşünerek sevginizi, takdirinizi ve beğeninizi göstermekten kaçınmayın. Kişiliklerini değil, davranışlarını eleştirin. Çocuğunuzun ayrı bir birey olduğunun bilincinde olarak üslubunuza dikkat edin ve onu rencide edecek şekilde davranmaktan kaçının. Yaptığı bir yanlışın neden yanlış olduğunu sabırla ve sevgiyle açıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sonraki Gönderi

Hamilelikte mide yanması şikayetiniz mi var? Peki nasıl geçer?

Çar Eyl 13 , 2023
Hamilelikte birçok anne adayı mide yanması şikayetinden muzdarip oluyor. Peki bunun önüne geçmek için neler yapılmalı ve bu şikayet varsa […]
hamilelikte mide yanması