Kahvaltı kilo aldırır mı? Kahvaltı etmemek çok mu kilo aldırır?

Kalori Kaynağı Kahvaltı mı? Yoksa Farklı Kaynak mı?

Kahvaltı, sağlıklı beslenme bakımdan  olmazsa olmazların başında sayılmaktadır. Bazı ülkelerde özellikle genç yaştaki kızlar olmak üzere toplumun yüzde 25’ine yakını kahvaltıyı pas geçiyor. Tabi bunun sadece kilo gözetimi açısından yapıldığını söylemek doğru olmayacaktır.

Yapılan kahvaltının saati ülkeden ülkeye değiştiği gibi, kişilerin yaşam aktiviteleri, sosyal ve çalışma faaliyetleri farklılık gösterir. Bu açıdan kahvaltının değerlendirilmesi bir çok açıdan tam manasıyla genelleme olarak kabul edilmemelidir.

Kalori Kaynağı Kahvaltı mı? Yoksa Farklı Kaynak mı?

Tüketilen kalori miktarını esas alarak kahvaltının kişinin kilosuna yaptığı etki elbette dikkate değer. Fakat güne başlamayı göz önünde bulundurup yalnızca kahvaltıyı baz almak doğru değildir. Alınan kalori kahvaltıdan mı kaynaklanıyor, yoksa başka bir sebepten mi? Sadece beslenme değil, bazı hastalıkların da buna olabileceği unutulmamalıdır.

Gün içinde kalori tüketmeyenler ihtiyaçları olmadıkları için mi kahvaltıyı pas geçiyor? Peki bu ne demektir? Örneğin masa başında az bir mesai saati ile çalışan ile, bir inşaat yapımında çalışan işçinin duyduğu kalori ihtiyacı aynı mıdır sizce? Elbette değildir.

Kimler kahvaltı yapmaz sorusuna bu kez; fazla kilolu olanlar dahil olacaktır. Nedeni zaten hemen kendini ifade ediyor, fazla kiloyu atmaya yardımcı olmak. Böyle bakıldığında fazla kiloyla, günün ilk öğünü kahvaltının arasındaki bağ kuvvetli görünüyor. Burada dikkat edilmesi gereken; ilk öğünü almamanın mı önce, yoksa fazla kilonun mu önce ortaya çıktığıdır.

Öyleyse genel olarak diyebiliriz ki; kahvaltı etmeyen çocukların fazla kilolu olması olasılığının daha fazla olduğu gayet net. Bunun neticesinde de kahvaltıyı ortadan kaldırma nedeni diyet mi sorusu akla geliyor. Zira, fazla kilo yüzünden elbette ki aşırı efor sarf edip, kalori tükettikleri pek söylenemez.

Yemek Saatleri ve Öğün Sayısı Kiloyu Ne Kadar Etkiler?

Değerlendirmede kalori miktarı değişiyor mu? Yemek yenilen öğün sayısı buna etken mi? İki büyük yemek yerine üç küçük yemek daha mı iyi? Geçmiş tarihte; bir grup obez kadın üzerinde yapılan bir araştırmada iki gruba aynı miktarda kalori içeren diyet planı uygulandı. Birinci grup bu kaloriyi günde üç yemek yiyerek tüketirken, ikinci grup kahvaltıyı atlayıp öğle ve akşam yemeklerinde tüketti.

Deney öncesindeki yeme alışkanlıklarının tersini yapan gruptakiler çok daha fazla kilo kaybetmişti. Yani kahvaltı etmemeye alışkın olanlar bu deneyde kahvaltı eden gruba dahil olmuşsa, ya da kahvaltı edenler deneyde etmeyen grupta yer almışsa daha fazla kilo kaybetmişti.

Peki, kilo vermek isteyen biri kahvaltı yapmalı mı yapmamalı mıdır? Bu konu yaşam aktivitelerinizle ilgilidir. Yani, bu konuda size kahvaltının kalori almanıza etken denecek kesinleşmiş bir veri yoktur.

Yapılan araştırmalarda kahvaltıyı atlamayan çocukların daha başarılı olduğu kanıtlanmıştır. Gerek dengeli beslenme; güne dinç başlama, kullanılan ilaçlar açısından kahvaltıyı göz ardı etmek son derece yanlıştır.


Sonraki Gönderi

Dikkat eksikliği nasıl giderilir? Dikkat eksikliğine 5 altın öneri

Pts Mar 15 , 2021
Dikkat eksikliği nasıl giderilir? Dikkat eksikliğine 5 altın öneri
dikkat eksikliği