Dikkat eksikliği nasıl giderilir? Dikkat eksikliğine 5 altın öneri

Dikkat eksikliği nasıl giderilir? Dikkat eksikliğine 5 altın öneri

Dikkat eksikliği zaman zaman meydana çıkıyor, herkes farkında. Peki bu farkındalık sizi ne kadar çözüme götürüyor? Dikkat eksikliğini gidermek için hangi bilimsel yollara başvurdunuz?

İdare merkezi beyin, bazen bizim düşündüklerimizi yapmaya çalıştıklarımızı, kendi çalışma prensibine aykırı bulmaktadır. Bazen yanılgıya düşeriz; bir iş yaparken tahminler olabilir ve öngörüler ve sonuçlar birbirini tutmaz. Pekala, ne gibi bilimsel yollarla bu durumdan kurtuluruz? Şu soru önemli, ‘bizim o anda neye veya nelere ihtiyacımız var?

Uzmanlar bireylerin zamanımızın günün neredeyse yarısının yapılan işten farklı şeyler düşünerek geçirdiğini ortaya koyuyor.

1. Zihnin molaya ihtiyacı var

Yaptığımız bir işte, herhangi bir faaliyette dikkat vermekte güçlük çekiyorsanız kısa zaman için zihninizi dağıtacak başka bir şeye yönelmek en etkili yöntemlerin başında geliyor. O halde zihni dağıtmak beynin daha iyi çalışmasına olanak sağlar.

Dikkatin dağılması kendi yönetiminiz veya kendinizi yaptığınız işten bilinçli çekilmeniz olarak iki şekilde meydana çıkıyor. Bu nasıl oluyor? Örneğin yaptığınız işte çözümleyemediğiniz bir sorun oldu ve yoruldunuz, başka birşeyle uğraşmaya yönelmek. Bu durum iç güdüsel olmayan bir toparlanma sürecidir kısa da olsa.

Fakat çalışıyorsunuz ve sevgilinize mesaj atacaksınız, arayacaksınız; bu ise bilinçli yapılan bir dikkat dağıtmadır. Bunun süresine gelince size bağlıdır. Yani burada kendinize motive sağlıyorsunuz. Bu durum tamamen iç güdüsel olarak ortaya çıkan bir durumdur.

Beyin konsantre durumlarında kendi içinde bağlantılar oluşturur. Bilinçli ve planlı dikkatinizi yeniden toplamak için başka eylemlere yönelmenin yararı olacaktır. İş dışındaki başka bir konuyu düşünmesi için zihninize izin vermek, hem aklın başka şeylere kayması sırasındaki suçluluk duygusunu hem de bu kaymaya neden olan ve zihni meşgul eden konuları gidermiş olacaktır.

2. Gülmek ve moral ihtiyacı

Uzmanlar komik hayvan videoları, kısa mizah kurguları gibi şeylerin dikkati dağıttığı gibi moral açısından önemli bir yeri olduğunu savunuyor. Yani kısa süreli işten sıkılma veya yılgınlık gibi kavramları ortadan kaldırıyor.

İşe dikkat vermek, yani adapte olmak sadece sevgiyle değil iradeyle mümkündür. İrade gücünü artırmanın en kolay yolu neşedir, gülmektir. Yapılan araştırmalar, sudoku bulmaca üzerinde kafa yorma konusunda, komik bir video izleyen kişilerin, komik olmayan video izleyenlerden daha fazla  çaba sarf ettiklerini ortaya koydu.

Genellikle şirket ortamlarında veya üretim tesislerinde çeşitli keyif verici aktiviteler meydana getirilebilir. Bu çalışanları motive etmesinin yanı sıra, onları işe daha iyi dikkatlerini vermelerini sağlayacaktır.

3. Hep aynı düzen mi, bunu biraz karmaşıklaştırın

İşiniz elbette ki bir kurallara, prensiplere bağlı olacaktır. Bazı zamanlarda kurulan düzen monotonluk gösterebilir. İş, kendiyle birlikte bir yol haritasına da sahiptir. Gerçek yaşamınızda da durum farklı mı? Tahminen buna hayır diyen çıkmayacaktır.

Bir hedefe varmak için sadece bir yoldan gitmiyoruz, daha yakın kestirme, veya daha eğlenceli yollar arıyoruz. Bu noktada yol haritası bir düzen demektir. Öyleyse, zaman zaman benimsediğiniz, düzeni biraz eğlenceli veya biraz daha dikkatinizi verebileceğiniz noktaya taşıyın.  

4. Dikkat eksikliği varsa mola vermek bir gereklidir

Mola vermekle, zihni dağıtmak arasında benzerlik vardır hiç kuşkusuz. Peki benzer olmayan nedir? Burada molayı zaman kaybı olarak kabul ediyor musunuz? Ne kadar süre mola vereceksiniz ve ne yapacaksınız? Araştırmalar, konsantrasyon sınırının 90 dakika olduğunu gösteriyor. Bundan sonra 15 dakikalık ara almak gerekiyor.

Ara vermenin yanı sıra, zihin aritmetiği gibi bir egzersize başvurmak fayda sağlar. İşe ara verdiğinizde fiziksel egzersiz yapmanın, ardından kafein içeren kahve gibi bir içecek içmenin de beyni güçlendirdiği görülmüştür. Bunları temiz havaya çıkarak yapmak daha verimli olacaktır.

Meditasyon konusunda deneyimi olanlar adaptasyon üzerinde daha iyi yönlendirme sahibi olduğu gibi, ne zaman ara vermeleri gerektiğini de daha iyi bilir. Bu noktada, bir fincan kahve ile kafein yüklemesi yapmak da kısa vadeli olarak hafızayı, konsantrasyonu ve hakimiyeti artırır.

5. Dikkat eksikliği varsa biraz sakin kalmayı deneyin

Bilimsel araştırmalar, uzun süreli çalışmalarda hiç ara vermeden devam etmenin anlama, kavrama ve çözüm yeteneği hususlarında konsantrasyon bozukluğunu açıklamıştır.

Sürekli konsantre olunması gereken zamanlarda, kısa süreli ara verip size keyif veren bir konuyu düşünmeniz dikkatinizi artıracaktır. Stres her ne şekilde olursa olsun beyne zarar vermektedir. Bu nedenle sakinleşmek için ara almak, kontrolü yeniden ele geçirmek ve daha verimli çalışmaya imkan verir.


Sonraki Gönderi

Maden suyu zararlı mı? Dişlere ve mideye zararı var mı?

Çar Mar 17 , 2021
Maden suyu zararlı mı? Kemiklere ve dişlere zararı var mı?
maden suyu içmek