Geniz Eti Büyümesi Nedir? Geniz eti büyümesi nasıl tedavi edilir?

Geniz Eti büyümesi nasıl ortaya çıkar? Kimlerde görülür, nasıl tedavi edilir?

Geniz eti büyümesi genellikle çocuklarda görülen bir rahatsızlık, tedavi edilmediğinde ciddi problemlere yol açıyor! Peki hangi durumlarda nasıl ortaya çıkıyor? Nasıl tedavi ediliyor?

Geniz eti; vücuda ağız ve burun yoluyla giren mikroorganizmaları hapsederek enfeksiyon oluşumunu engeller. Geniz eti, normal şartlarda doğumdan 6 yaşa kadar olan dönemde büyür. Bundan sonra küçülmeye başlar ve devamında 15-16 yaşlarına gelindiğinde geniz eti büyük ölçüde küçülür.

geniz eti kontrolü

Bağışıklık sistemimizin önemli bir elemanı olan geniz eti, vücut bir enfeksiyona karşı mücadele ederken büyür; bununla birlikte bazen enfeksiyonun geçmesine rağmen geniz eti tekrar normal hale dönüş yapmaz. Alerjiler de geniz eti büyümesine neden olabilecek etkiler arasında yer alır. Geniz eti büyümesi çoğunlukla çocuklarda, nadiren de olsa yetişkinlerde görülür.

Hangi Belirtiler Görülür?

Geniz etinde büyümenin yol açtığı belirtiler; horlama, uyurken soluk alışverişinde kısa süreli duraklama (uyku apnesi), nefes alıp verirken inilti şeklinde sesler, burundan çok ağız ile soluk alıp verme ve buna bağlı ağız kokusu, yutkunma güçlüğü, daha çok genizden konuşma (burun tıkalıymış gibi), dudaklarda kuruluk ve çatlama, sık sık kulak enfeksiyonu rahatsızlıklarıdır. Yinelenen enfeksiyonlar, uyku esnasında nefes alışverişinin durması gibi ciddi durumlar geniz eti büyümesi nedeniyle ortaya çıkabilir.

Geniz Eti Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?

İltihaplı geniz eti ilk önce antibiyotiklerle tedavi edilmeye çalışılır. Eğer geniz etinde iltihap yoksa, doktorunuz bir süre beklemeyi önerebilir, özellikle çocuklarda geniz etinin bir miktar büyümesi normaldir. Zamanla geniz eti kendiliğinden küçülebilir. Tuzlu su ile burun ve geniz yıkanması ile, burun ve genizdeki salgıların temizlenmesi, özellikle de geniz eti üzerindeki yapı kan sümük birikiminin yıkanarak mekanik olarak uzaklaştırılması yararlıdır ve bazı hastalarda burun tıkanıklığını azaltır.

Kortizonlu burun spreylerinin kullanımı ile, geniz eti büyüklüğünde en fazla %10 kadar bir küçülme olabilir; az da olsa bu küçülme bazı hastalarda burun tıkanıklığında azalmaya yol açabilir. Ancak burun spreyi kesildiğinde geniz eti tekrardan büyümeye devam eder.

Hangi Durumlarda Ameliyat Gerekir?

Büyüme ve gelişme geriliği, diş ve çenede gelişimsel bozukluklar, iyi/kötü huylu tümör şüphesi, kalp yetmezliği, nefes alma güçlüğü, konuşma bozukluğu, sık tekrarlayan geniz eti iltihabı, uyku apnesi olanlara ameliyat gerekir. Bu ameliyat kolay, küçük bir operasyondur. Anestezi uygulanarak yapılan bu operasyonda geniz eti bölgeden alınır. Ameliyat sonrasında ise soğuk tampon uygulanır. Geniz etinin tedavi sonrasında büyüyebilme durumu vardır. Yinelenmesi durumunda tedavi yöntemi baştan uygulanır.


Sonraki Gönderi

Bilecik Şehir Rehberi, nüfusu, tarihi miraslar, gezilecek yerler

Pts May 31 , 2021
Bilecik ili 4.307 km² ile Marmara Bölgesi’nde yer alır. Doğu ve güneyinde Eskişehir, batısında Bursa, kuzeyde Sakarya, kuzeydoğuda Bolu, yine […]
bilecik tarihi yerler