Acı biber zararlı mı? Yendiğinde yanma niçin olur?

Acı biber yemekten zevk alan kimseler için bu sorgulama akla dahi gelmez. Hatta bazıları hobi olarak, hatta takıntı derecesinde olağandan daha da acısını yeme peşindedir.

Biberin acılık dozu ölçülebilir mi? Evet bu mümkün; Scoville Skalası olarak bilinen bir ölçeğe dozunun oranı tespit edilebiliyor. Tespit edilmiş 2,2 milyon oran ile, Carolina Reaper olarak bilinen biber 2,2 en acı olandır.

Zaman zaman medya ortamlarında ve TV kanallarındaki yarışmalarda insanlar bazı yarışmalara katılıyor. Bunlardan birinde; bin kişinin acı biber yeme deneyimi kayda alınmıştı. Burada görüldü ki; katılımcılarda terleme, hıçkırma, bunun yanı sıra kusmalar görüldü. Bir başka denemede ise, tüm belirtilerin 14 saate kadar devam ettiği görüldü.

Acının yarattığı bu semptomların nedeni nedir?

Acı biberdeki kapsaisin maddesinin ağızdaki acı sinirlerinde bulunan reseptörleri harekete geçirir ve herhangi bir zararının olmadığı biliniyor. Birkaç dakika içinde bu yakıcı his geçer ve yine atıklar vücudu terk ederken kendini hissettirecektir.

Kapsaisin, (8-Methyl-N-vanillyl-trans-6-nonenamide) acı biberden elde edilmektedir ve acı bibere acılığını veren kimyasal bileşendir. Acının algılanması bazı sinir hücrelerini (nöronlar) harekete geçirmesidir; bu nöronlar dildeki reseptörlerdir. Bu hücreler beyne yanma hissi gönderiyor. Bu yanma hissi gerçek yanma sonucu oluşan acı hissine benzerlik gösteriyor.

Bu nedenle, vücudun acı biber yenilmesiyle oluşan semptomlara karşı tepkisi de gerçek yanma ile aynı özelliktedir. Buna örnek, terleme yoluyla vücudun serinletilmeye çalışılmasıdır. Acıyı algılayan sinir hücrelerinin salgıladığı maddeler kan damarlarının genişlemesine neden oluyor. Böylece hasar gören yerin onarılması için daha fazla kan taşınıyor. Bu genişleme aynı zamanda inflamasyona yol açıyor.

Acı biber sinir hücrelerine nasıl etki yapıyor?

Midede bulunan sinir uçları, acının buraya ulaşmasıyla tepki göstermeye başlar. Bu tepkiler kramp, bulantı ve kusma olarak görülmektedir. Yakıcı kimyasal maddeler yutma halinde devreye giren vücut reaksiyonları kapsaisin moleküllerine karşı da gösterilir. Ağızda, midede ya da başka bir yerde yanma hissini algılayan nöronlar, bu acıya sebep olan şeyin ayrımını yapmaz, vücut aynı şekilde tepki verir.

Fakat acı biberin verdiği bu geçici rahatsızlık dışında uzun vadeli ve kalıcı herhangi bir tehlikesi yoktur. Fakat araştırmalar, uzun süre kapsaisin maddesine maruz kalmasının bazı acı nöronlarının ölümüne yol açtığını tespit etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sonraki Gönderi

Batman kültürü, il coğrafi özellikleri ve tarihi yerleri

Pts Nis 12 , 2021
Batman, ülkemizin başlıca petrol üretim sahasıdır. Yüzölçümü 4.694 km² olan il, doğuda Siirt, batıda Diyarbakır, kuzeyde Muş, kuzeydoğuda Bitlis ve […]
batman ili tarihi