Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Nasıl Yapılmalı? Eğitim ne zaman başlar?

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Nasıl Yapılmalı? Eğitim ne zaman başlar?

Çocuklarda tuvalet eğitimi ne zaman başlar? Çocuklarda tuvalet eğitimi ne kadar sürer? Çocukların bu eğitimi en iyi şekilde kazanmaları için ebeveynler hangi önlemleri almalıdır?

Tuvalet eğitimi, çocukların özerkliğini kazandı ı en önemli gelişim aşamalarından biridir. Tuvalet eğitimi; zaman, dikkat ve sabır gerektiren ve genellikle 15-21 gün aralığında alışkanlığın kazanıldığı bir süreçtir.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Bu eğitime geçmeden, öncelikle çocuğumuzun hazır bulunurluk evresinde olması gerekmektedir. En temel veri olan ideal zaman çok önemlidir. Tuvalet eğitimine başlamak için ideal zaman genellikle 20-36 ay arasıdır. Elbette ki bu süreç bireysel farklılıklardan dolayı çocuktan çocuğa değişiklik göstermektedir. Çocuğun yürüme davranışını kazanmış olması ideal zamanın hemen hemen başladığını gösterir.

Ayrıca çocuk sözlü veya fiziki hareketlerle rahatsız olduğunu ifade ediyor olmalıdır. Bu dönemde; çocukta mahremiyet hissi de geliştiği için; kapı arkası, koltuk arkası gibi yerleri seçerek kakasını orada yapmak isteyecektir. Buna kesinlikle müdahale edilmemelidir. Kuru kaldığı sürenin minimum 1-2 saati bulması da göstergelerden bir diğeridir. Bu işaretleri gözlemledikten sonra eğitim süreci başlamalıdır.

Çocuk bu konuda özellikle hikayeleştirilip süreçten haberdar edilmelidir. Daha sonra onun sevdiği bir lazımlık tedarik edilmelidir. Bu noktada yine dikkat edilmesi gereken önemli nokta bu lazımlık mutlaka banyo veya tuvalette olmalıdır. Mahremiyeti gözetmek ve yapılandırılmış ortam yaratmak çocuk için önemli bir faktördür.

Gece uyumadan önce kesinlikle bezlenmemelidir, dışarı aktiviteleri de dahil bez tamamen bırakılmalıdır. Bunu yapmazsak süreç uzayacaktır ve kavramsal karmaşaya neden olacaktır. Bunun yerine çok kuru tutmayacak alıştırma külotları kullanılmalıdır. Çocuğunuz beze veda ederken tamamen veda etmelidir. Çocuk altına kaçırdığında sakin kalınmalıdır.

Gece, ıslaklık süresi tespit edilerek çocuk 1 kez uyandırılıp tuvalete götürülmelidir. Kaka kontrolü için posalı besinler bu dönemde tercih edilebilir ve ayrıca görsellerden de yararlanılabilir. Çocuğun bu alışkanlığı kazanması için, tuvalet rutini resimlenip tuvalete ya da banyoya asılabilir. Sevdiği oyuncaklar, dergiler ile tuvalette oturma süresi uzayıp oyunlaştırabilir. Sürekli “Tuvaletin var mı?” gibi sorular sormaktan ziyade oyuna daldığını düşündüğünüz zamanlarda, kuru kaldığı süreyi de geçtiyse hatırlatma yapabilirsiniz. Hulasa bu durum çocukta stres veya suçluluk duygusu yaratacaktır.


Sonraki Gönderi

Bartın coğrafi özellikleri, iklimi, turizm alanları, nüfusu ve kült rü

Pts Mar 8 , 2021
Bartın ilimiz, Türkiye’nin 74. vilayetidir. İlin yerleşim tarihi İÖ 7. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Önceden Zonguldak’ın bir ilçesi olan Bartın; 1991 […]
bartın turizm kültürü eğitim ve tarih yapısı